radyo dinle çağrı merkezi Center for Mediation
MontenegroEnglish

planning

What is mediation

Mediation is a process where parties with the assistance of one or more mediators can resolve disputes. During mediation process each party expresses its views and opinions during the proceedings, and with the assistance of a mediator, they perceive their positions and interests in an effort to achieve a fair resolution that is acceptable to all parties.

+ More...

planning

Who are the mediators and how to reach them

A mediator is a third, neutral person who helps parties communicate and find common, acceptable solution for their dispute.

Index of mediators can be found in the Ministry of Justice and all courts.

+ More...

planning

Basic principles of mediation

Confidentiality, impartiality and neutrality, willingness, equality of parties, independence of mediators, legality, inexpensiveness, assistance to lay clients, privacy, informality, integrity and fairness, competence of mediator.

+ More...

planning

Mediation process

Individual stages of mediation necessarily go in order, but mediation should always be adapted to the nature of the dispute:

 1. Joint introductory meeting
 2. Research
 3. Negotiation
 4. Agreement or suspension

+ More...

ORGANIZOVAN TRENING ZA POSREDNIKE POD NAZIVOM „TRANSAKCIONA ANALIZA I MEDIJACIJA“

05. jun 2015. godine - Podgorica

U cilju ispunjavanja obaveza proisteklih iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa za period 2014 - 2016 godine, Centar za posredovanje u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, organizovao je trening za posrednike pod nazivom „Transakciona analiza i medijacija“ koji je održan 5. juna 2015. godine u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Uvodnu riječ imao je Miroslav Knežević, direktor Centra za posredovanje, dok je predavač na treningu bila Maja Stoparić - diplomirani psiholog. Treningu je prisustvovalo 17 učesnika.

ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA O POSREDOVANJU

26. – 27. maj 2015. godine, Fruška Gora

Ministarstvo pravde Republike Srbije u saradnji sa Regional Cooperation Council organizovalo je Regionalnu konferenciju pod nazivom “ Comparative overview and analysis of good practices with identification of elements of court-annexed mediation programme and accreditation and certification systems” kojoj je prisustvovao direktor Centra za posredovanje Crne Gore Miroslav Knežević, kao i sudije Osnovnog suda u Podgorici Mirjana Vlahović i Danijela Vukčević.

Na Konferenciji su iznijeti stavovi o primjeni instituta posredovanja u regionu, gdje je Crna Gora prepoznata kao država kojа prednjači u razvoju instituta posredovanja. Učesnici su osim saopštavanja stanja u svojim državama iznijeli prijedloge  za unapređenje alternativnog načina rješavanja sporova.

CENTAR ZA POSREDOVANJE CRNE GORE POSJETILA DELEGACIJA KOSOVA

18. maj. 2015. godine – Podgorica

Delegacija Republike Kosovo posjetila je Centar za posredovanje Crne Gore. Sedmočlanu delegaciju primio je direktor Centra Miroslav Knežević, koji ih je upoznao sa primjenom instituta posredovanja u Crnoj Gori.

Na sastanku su razmijenjena iskustva o implementaciji alternativnog rješavanja sporova kako u Crnoj Gori, tako i u regionu.

Posjeta je održana 18. maja 2015. godine, u organizaciji UNICEF-a

AKTIVNOSTI CENTRA ZA POSREDOVANJE NOVEMBAR 2014 – MART 2015

U periodu od novembra 2014. do marta 2015. godine, Centar za posredovanje je organizovao tri supervizijska sastanaka na kojima je osim unapređenja kvaliteta rada medijatora iznijeto niz stavova o problemima sa kojima se posrednici suočavaju u svom radu. Sastanci su održani u Podgorici i Beranama, a prisustvovalo im je oko 35 medijatora po sastanku.

 Direktor Centra za posredovanje, Miroslav Knežević, na poziv Svjetske banke posjetio je Liban  u decembru 2014. godine. Tom prilikom predstavio je model na koji način posredovanje može biti veoma koristan institut u pravosudnom sistemu.

Na sastanku o alternativnom načinu rješavanja sporova koji je održan u Beogradu,  direktor Centra za posredovanje govorio je o razvoju posredovanja u Crnoj Gori. Učesnici skupa ocijenili su da je potrebno raditi na daljem jačanju ovog instituta, kako bi se smanjilo opterećenje sudova i državnih tužilaštava.

Miroslav Knežević, direktor Centra za posredovanje bio je član naučnog savjeta na stručnoj konferenciji pod nazivom „Ambasadori mira“  koja se 3. i 4. marta održala u Sarajevu. Tom prilikom je izlagao rad na temu  „Medijacija kao instrument pomirenja“.

Page 1 of 8

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  Next 
 •  End 
 • »
You are here: Home