radyo dinle çağrı merkezi Center for Mediation
MontenegroEnglish

planning

What is mediation

Mediation is a process where parties with the assistance of one or more mediators can resolve disputes. During mediation process each party expresses its views and opinions during the proceedings, and with the assistance of a mediator, they perceive their positions and interests in an effort to achieve a fair resolution that is acceptable to all parties.

+ More...

planning

Who are the mediators and how to reach them

A mediator is a third, neutral person who helps parties communicate and find common, acceptable solution for their dispute.

Index of mediators can be found in the Ministry of Justice and all courts.

+ More...

planning

Basic principles of mediation

Confidentiality, impartiality and neutrality, willingness, equality of parties, independence of mediators, legality, inexpensiveness, assistance to lay clients, privacy, informality, integrity and fairness, competence of mediator.

+ More...

planning

Mediation process

Individual stages of mediation necessarily go in order, but mediation should always be adapted to the nature of the dispute:

 1. Joint introductory meeting
 2. Research
 3. Negotiation
 4. Agreement or suspension

+ More...

Sastanak sa sudijama u Podgorici

U skladu sa mjerama predviđenim Akcionim planom za implementaciju Strategije reforme pravosuđa  2014 -2016, Centar za posredovanje je u saradnji sa Osnovnim sudom u Podgorici, uz prisustvo predsjednika suda Zorana Radovića i predsjednice građanskog odjeljenja Mirjane Vlahović, organizovao edukaciju sudija.  Na sastanku su donijete smjernice kako bi sudije u daljem radu što više koristile istitut posredovanja. U tom cilju dogovoreno je da sudije odvajaju predmete u kojima se medijacija može primijeniti, a Centar će nakon dovoljnog broja prikupljenih predmeta organizovati nedelju  medijacije koja će se održati u decembru 2015. godine. Tačan datum održavanja medijacije, blagovremeno ćemo objaviti na našem sajtu.

Predstavljanje crnogorskog iskustva u primjeni medijacije

U Moskvi je 15 i 16.10.2015. održana međunarodna konferencija "Medijacija u državama Evroazijske ekonomske unije, prikaz stanja i putevi razvoja". Na poziv UNDP -a konferenciji su kao eksperti prisustvovali Branka Lakočević I Miroslav Knežević. Oni su učesnicima prenijeli crnogorska iskustva u razvoju medijacije kao i moguće puteve razvoja. Na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo pravde Bjelorusije, od strane učesnika iskustva Crne Gore su ocjenjena visokim ocjenama. Istaknuto je da ova iskustva mogu poslužiti kao model u razvoju medijacije u zemljama učesnicama skupa. Na konferenciji su osim Bjelorusije učestvovali predstavnici Jermenije, Tadžikistana, Kirgistana i Rusije.Bjelorusija_1

ORGANIZOVAN TRENING ZA POSREDNIKE POD NAZIVOM „TRANSAKCIONA ANALIZA I MEDIJACIJA“

05. jun 2015. godine - Podgorica

U cilju ispunjavanja obaveza proisteklih iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa za period 2014 - 2016 godine, Centar za posredovanje u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, organizovao je trening za posrednike pod nazivom „Transakciona analiza i medijacija“ koji je održan 5. juna 2015. godine u hotelu „Ramada“ u Podgorici.

Uvodnu riječ imao je Miroslav Knežević, direktor Centra za posredovanje, dok je predavač na treningu bila Maja Stoparić - diplomirani psiholog. Treningu je prisustvovalo 17 učesnika.

ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA O POSREDOVANJU

26. – 27. maj 2015. godine, Fruška Gora

Ministarstvo pravde Republike Srbije u saradnji sa Regional Cooperation Council organizovalo je Regionalnu konferenciju pod nazivom “ Comparative overview and analysis of good practices with identification of elements of court-annexed mediation programme and accreditation and certification systems” kojoj je prisustvovao direktor Centra za posredovanje Crne Gore Miroslav Knežević, kao i sudije Osnovnog suda u Podgorici Mirjana Vlahović i Danijela Vukčević.

Na Konferenciji su iznijeti stavovi o primjeni instituta posredovanja u regionu, gdje je Crna Gora prepoznata kao država kojа prednjači u razvoju instituta posredovanja. Učesnici su osim saopštavanja stanja u svojim državama iznijeli prijedloge  za unapređenje alternativnog načina rješavanja sporova.

Page 1 of 8

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  Next 
 •  End 
 • »
You are here: Home