radyo dinle çağrı merkezi Center for Mediation
MontenegroEnglish

planning

What is mediation

Mediation is a process where parties with the assistance of one or more mediators can resolve disputes. During mediation process each party expresses its views and opinions during the proceedings, and with the assistance of a mediator, they perceive their positions and interests in an effort to achieve a fair resolution that is acceptable to all parties.

+ More...

planning

Who are the mediators and how to reach them

A mediator is a third, neutral person who helps parties communicate and find common, acceptable solution for their dispute.

Index of mediators can be found in the Ministry of Justice and all courts.

+ More...

planning

Basic principles of mediation

Confidentiality, impartiality and neutrality, willingness, equality of parties, independence of mediators, legality, inexpensiveness, assistance to lay clients, privacy, informality, integrity and fairness, competence of mediator.

+ More...

planning

Mediation process

Individual stages of mediation necessarily go in order, but mediation should always be adapted to the nature of the dispute:

 1. Joint introductory meeting
 2. Research
 3. Negotiation
 4. Agreement or suspension

+ More...

Obuka advokata

20160617_113111
Advokatska komora Crne Gore je uz učešće prestavnika Centra za posredovanje, Ministarstva pravde, sudstva, tužilaštva i policije organizovala obuke za advokate "Postupanje prema maloljetnicima u krivičnom postupku". Prva obuka, za centralni dio naše države je održana u Podgorici 03.06.2016. godine uz prisustvo preko 150 advokata. Na drugoj obuci za južni dio, koja je održana u Miločeru 10.06.2016. učešće je uzelo 35 advokata, a na trećoj za sjeverni dio, održanoj u Bijelom Polju 17.06.2016. učestvovalo je oko 30 advokata.
Ove obuke predstavljaju i ostvarenje mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23 koje se odnose na promovisanje alternativnog načina rješavanja sporova.

Posjeta delegacije BiH

Delegacija Bosne i Hercegovine je 09.06.2016. boravila u radnoj posjeti crnogorskim institucijama, a među njima i Centru za posredovanje. Cilj ove studijske posjete bio je upoznavanje sa iskustvima naše države u primjeni Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, gdje je Crna Gora postigla veoma zapažene rezultate, prevashodno u primjeni instituta posredovanja.

Rad Centra za posredovanje u ovoj oblasti je ocjenjen kao veoma značajan. Predstavnici Centra su dobili otvoren poziv da svojim iskustvima pomognu u razvoju posredovanja u susjednoj državi.

Regionalna konferencija

Na Bledu je 07. i 08.06.2016. održana konferencija "Establishing Network of the SEE Associations of Mediators". Osim predstavnika Centra za posredovanje iz naše države su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pravde i Vrhovnog suda.

Zaključci konferencije se odnose na uspostavljanje regionalne mreže za unaprjeđenje i razvoj instituta posredovanje u svim državama učesnicama.

Zaključeno je da je medijacija u određenom stepenu u regresiji gotovo u svim evropskim državama.

Na konferenciji su iskustva Crne Gore veoma pozitivno ocjenjena.photo1

Promocija vaspitnih naloga

U periodu od novembra 2015. do januara 2016. godine održani su sastanci u deset gradova sa predstavnicina tužilaštava, sudova, uprave policije i Centara za socijalni rad. Sastanci su održani kao dio aktivnosti u ostvarivanju projekta podržanog od strane UNICEFa a koji se odnosi na unaprjeđenje primjene vaspitnih naloga prema maloljetnicima u sukobu sa zakonom. Centar za posredovanje je ove aktivnosti organizovao uz podršku stručnih službi Vrhovnog državnog tužilaštva. Sastanci su održani u Beranama, Pljevljima, Rožaju, Bijelom Polju, Nikšiću, Baru, Podgorici, Ulcinju, Cetinju i Kotoru.

Ocjenjeno je da se vaspitni nalog "Poravnanje sa oštećenim", kroz postupak posredovanja najzastupljenije primjenjuje i da predstavlja veoma koristnu mogućnost u radu, posebno osnovnih državnih tužilaca. Primjena ovog mehanizma je izdvojila našu državu kao jednu od najuspješnijih u ovoj oblasti, ne samo u regionu već i šire.

Page 1 of 9

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  Next 
 •  End 
 • »
You are here: Home