radyo dinle çağrı merkezi Center for Mediation
MontenegroEnglish

planning

What is mediation

Mediation is a process where parties with the assistance of one or more mediators can resolve disputes. During mediation process each party expresses its views and opinions during the proceedings, and with the assistance of a mediator, they perceive their positions and interests in an effort to achieve a fair resolution that is acceptable to all parties.

+ More...

planning

Who are the mediators and how to reach them

A mediator is a third, neutral person who helps parties communicate and find common, acceptable solution for their dispute.

Index of mediators can be found in the Ministry of Justice and all courts.

+ More...

planning

Basic principles of mediation

Confidentiality, impartiality and neutrality, willingness, equality of parties, independence of mediators, legality, inexpensiveness, assistance to lay clients, privacy, informality, integrity and fairness, competence of mediator.

+ More...

planning

Mediation process

Individual stages of mediation necessarily go in order, but mediation should always be adapted to the nature of the dispute:

 1. Joint introductory meeting
 2. Research
 3. Negotiation
 4. Agreement or suspension

+ More...

Dodjeljene licence novim posrednicima

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravda gospođa Branka Lakočevićuručila je 07.10.2014. u prostorijama Privredne komore Crne Gore licence za rad posrednicima, i to 4 licence za posrednike u građanskim stvarima i 13 licenci za posrednike u krivičnim stvarima.

Nakon uručenja licenci, Lakočević je podsjetila da je Ministarstvo pravde prije godinu dana izdalo licence za rad za 95 posrednika, od kojih se 22 odnosilo na posredovanje u krivičnim stvarima, a 73 na posredovanje u građanskim stvarima.

Ona je istakla da je Strategijom reforme pravosuđa za period 2014-2018. godinu i Akcionim planom za njeno sprovođenje prepoznata potreba i propisana mjera povećanja broja posrednika i da imenovanje novih posrednika ima za cilj poboljšanje kvaliteta postupka posredovanja, kao i rasterećenje sudova i državnih tužilaštava kroz brže i jeftinije rješavanje sporova.

Dosadašnjom praksom, kako je istakla Lakočević, utvrđeno je da se u budućnosti pažnja mora usmjeriti na poboljšanje evidencije o sprovedenim postupcima posredovanja, kao i na specijalizaciju posrednika za određene vrste sporova i kontinuiranu edukaciju i imenovanje posrednika.

Uručenju licenci prisustvovao je direktor Centra za posredovanje Miroslav Knežević koji je poželio dobrodošlicu novim posrednicima i zahvalio se Ministarstvu pravde na aktivnostima koje su doprinjele razvoju i dostupnosti posredovanja, kao načina mirnog rješavanja sporova.

Održan Okrugli sto "Medijacija u sudskoj i tužilačkoj praksi"

 

Read more...

Delegacija Kosova posjetila Centar za posredovanje Crne Gore

Sa ciljem da se upoznaju sa radom Centra za posredovanje Crne Gore i mogućnošću primjene crnogorskih iskustava u svojoj državi, delegacija Kosova, predvođena pomoćnikom ministra pravde Kosova, je posjetila Centar za posredovanje 4. februara 2013. godine. Posjetu je organizovao UNICEF.

Godišnji sastanak posrednika Crne Gore održan u Podgorici

Dana 26. decembra 2012. godine Centar za posredovanje Crne Gore organizovao je Godišnji susret posrednika. Pored brojnih tema vezanih za analzu dosadašnjih značajnih dostignuća Centra za posredovanje u pravosudnom sistemu Crne Gore, na sastanku je savjetnica u Ministarstvu pravde, Nataša Radonjić, izložila novine iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju koji je objvaljen u junu 2012. godine, "Službeni list Crne Gore, broj 29/2012". Direktor Centra, gospodin Miroslav Knežević, je govorio o planiranim aktivnostima Centra za narednu godinu, gdje su aktivno učešće u diskusiji uzeli svi prisutni koji su pokazali spremnost da doprinesu unapređenju ovog instituta i njegovo sprovođenje u praksi.

Page 1 of 6

 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  Next 
 •  End 
 • »
You are here: Home